lego seinen // signals

allerlei rond de legotreinen all kinds of around the legotrains
Sergio
super
super
Berichten: 139
Lid geworden op: 01-03-2010 18:32
Contacteer:

lego seinen // signals

Bericht door Sergio » 01-03-2010 19:49

Weet iemand toevallig hoe ik elektrische seinen moet maken? Met van die LED lampjes bedoel ik. Het liefst automatisch, maar handmatig besturen is ook goed. Ik heb niet zo veel ervaring met elektronica dus hoe het simpel alsjeblieft :D

alvast bedankt!

patje
Site Admin
Site Admin
Berichten: 18638
Lid geworden op: 28-09-2009 20:04
Contacteer:

seinen

Bericht door patje » 01-03-2010 19:55

Je kan dit op 2 manieren doen....

Ik zelf gebruik seinen, die gewoon de richting aanduiden, en worden aangesloten aan het spoor, gelijk op welke plaatst...

Afbeelding

Ook gebruik ik speciale die de polariteiten tussen de verschillende
transfo's aangeeft....

En ik gebruik start en stop seinen, die ook de polariteit aangeven
indien nodig...
Dit is al wat moeilijker, omdat je die moet besturen vannuit een bepaalde plaats....
Een plaats waar je toch bijna alles overzichtelijk kan zien...
Ik ben niet begonnen met digitaal, omdat ik treinen manueel wil besturen
en er dus "zelf wil mee spelen"

Met wat wil je beginnen sergio :?: :wink:Afbeelding
één dag zonder lego, is een verloren dag!!!
website:
http://users.telenet.be/Patricks-legotr ... /index.htm
Afbeelding

Sergio
super
super
Berichten: 139
Lid geworden op: 01-03-2010 18:32
Contacteer:

Bericht door Sergio » 01-03-2010 20:16

In principe, om een klein begin te maken, wil ik eigenlijk gewoon eerst een stuk of, ik noem maar wat, 3 blokken die de mogelijkheid hebben om rood en groen weer te geven. Momenteel gebruik ik enkel spoor waardoor ik dus maar aan 1 kant een sein hoef te hebben.

hier is een pagina met wat foto's van het lego stadje dat ik nu bezit. http://legostad.webs.com/apps/photos/al ... id=7221492

ik hoop dat je er wat wijzer van kan worden. :)

weet je trouwens ook een manier om het te automatiseren?

(en hoe zet ik de LED lampjes goed vast in de lego onderdelen?)

patje
Site Admin
Site Admin
Berichten: 18638
Lid geworden op: 28-09-2009 20:04
Contacteer:

seinen

Bericht door patje » 01-03-2010 20:56

Goed we gaan beginnen met het begin he...

Hoe maak je die leds vast.... Dit moet je niet....
In het begin gebruikte ik 5mm leds, maar die konden soms niet weggestoken worden... en die gebruik ik nu nog alleen voor binnenverlichting van huizen...

Nu gebruik ik de 3mm leds, die passen perfect in bepaalde legoblokjes,
namelijk de Brick, Modified 1 x 1 with Headlight met stuknummer
4070...

Afbeelding

http://www.bricklink.com/catalogItem.asp?P=4070

Daar worden de seinen ook mee gemaakt..

je hoort nog van mij

groetjes Pat.
:wink:
één dag zonder lego, is een verloren dag!!!
website:
http://users.telenet.be/Patricks-legotr ... /index.htm
Afbeelding

Peter
moderator
moderator
Berichten: 291
Lid geworden op: 18-10-2009 22:32
Contacteer:

Re: Elektronische lego seinen

Bericht door Peter » 01-03-2010 21:18

Sergio schreef:Weet iemand toevallig hoe ik elektrische seinen moet maken? Met van die LED lampjes bedoel ik. Het liefst automatisch, maar handmatig besturen is ook goed. Ik heb niet zo veel ervaring met elektronica dus hoe het simpel alsjeblieft :D

alvast bedankt!
Handmatig is eenvoudig met een keuzeschakelaar en enkele draden.

Hoe automatisch wil je lichten laten werken?
Enkel de lichten of ook de trein beinvloeden, wat een stuk moeilijker wordt.

Peter

Wilchry
super
super
Berichten: 195
Lid geworden op: 17-02-2010 20:57
Contacteer:

Re: Elektronische lego seinen

Bericht door Wilchry » 01-03-2010 23:52

Peter schreef:Enkel de lichten of ook de trein beinvloeden, wat een stuk moeilijker wordt.

Peter
Bij de 12v treinen is ooit een sein met schakelaar uitgegeven. Dmv de schakelaar kun je zowel het sein omschakelen van rood naar groen en het baanvak wel of niet van stroom voorzien. Wellicht zijn deze schakelaars nog te koop.


Wilchry

patje
Site Admin
Site Admin
Berichten: 18638
Lid geworden op: 28-09-2009 20:04
Contacteer:

Re: Elektronische lego seinen

Bericht door patje » 02-03-2010 09:51

Wilchry schreef:
Peter schreef:Enkel de lichten of ook de trein beinvloeden, wat een stuk moeilijker wordt.

Peter
Bij de 12v treinen is ooit een sein met schakelaar uitgegeven. Dmv de schakelaar kun je zowel het sein omschakelen van rood naar groen en het baanvak wel of niet van stroom voorzien. Wellicht zijn deze schakelaars nog te koop.


Wilchry
Inderdaad Wilchry, de 12 volt hadden die standaard, wat enorm mooi interessant en goed was, dit hebben we verloren wanneer de 9volt zijn intrede heeft gedaan jammer...

Electric, Train 12V 2 x 3 Signal Light Brick with Red and Green Lights
Afbeelding

Electric, Train 12V Remote Control 8 x 10 with Signal Pattern
Afbeelding

:idea:
één dag zonder lego, is een verloren dag!!!
website:
http://users.telenet.be/Patricks-legotr ... /index.htm
Afbeelding

Peter
moderator
moderator
Berichten: 291
Lid geworden op: 18-10-2009 22:32
Contacteer:

Bericht door Peter » 02-03-2010 10:25

Spijtig dat er geen mogelijkheid is tot dubbel geel zoals standaard bij de NMBS

Sergio
super
super
Berichten: 139
Lid geworden op: 01-03-2010 18:32
Contacteer:

Bericht door Sergio » 02-03-2010 18:38

Ik weet van de 12v seinen, maar ik gebruik alleen 9v treinen (tot nu toe)

dus als ik het goed begrijp moet ik 3mm LEDs gebruiken, in het gaatja van dat blokje doen, dunne draadjes solderen aan de uitstekende draadjes van de LED, die door de paal heen halen (of erlangs) tot waar ik het wil hebben. En dan een schakelaar of iets waardoor ik het automatisch kan maken eraan doen?

voor als ik handmatig wil, welke schakelaar adviseren jullie? hoe nduur is die per stuk en waar haal ik alles?

Voor automatisch is mij nog niet duidelijk, maar misschien is dat teveel gevraagd? (het hoeft de treinen zelf niet te beinvloeden, dat doe ik wel handmatig. Het hoeft alleen de seinen van rood naar groen of andersom te veranderen)
moet ik daarvoor nog sensoren of iets dergelijks voor aanschaffen? (zoja, waar en hoe duur?)

ik weet het, veel vragen, maar dit is mijn eerste keer dat ik dit doe dus.. :P

Peter
moderator
moderator
Berichten: 291
Lid geworden op: 18-10-2009 22:32
Contacteer:

Bericht door Peter » 02-03-2010 19:13

Met een dubbelpolige wisselschakelaar kun je de signalen en trein sturen met één knop.

De ene kant van de wisselschakelaar gebruik je voor de Leds te sturen.
Spanning in het midden, rood bovenaan en groen onderaan aansluiten.
Weerstanden niet vergeten.

De andere kant gebruik je voor de trein.
Voeding in het midden, naar het spoor (geisoleerd stuk voor signaal) onderaan.

Zo zal als je de schakelaar naar boven zet de rode led branden en de trein stoppen.
Als je de schakelaar naar beneden zet zal de groene led branden en de trein terug rijden.

Prijs van de schakelaar is 1 - 10 euro/stuk.
vb http://cgi.benl.ebay.be/SUB-Miniatur-Ki ... 27aea9b00d

Plaats reactie

Terug naar “andere dingen rond treinen//other things for trains”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten