Secties bouwen in 12v

alles over de oude legotreinen van duwtreinen ,4.5 volt treinen, 12 volt treinen // Everything around push-trains, 4,5volt trains, 12volt trains
Plaats reactie
laurenz8400
super
super
Berichten: 174
Lid geworden op: 09-09-2012 13:11
Contacteer:

Secties bouwen in 12v

Bericht door laurenz8400 » 20-01-2016 23:27

Hallo,

Nu ik stilletjesaan zal beginnen met m'n layout vraag ik me af hoe jullie die secties maken, kan iemand foto's nemen van de contactonderbrekingen tussen de secties.

Ik heb gehoord dat dit met papiertjes kan, heb het ooit met Märklin gedaan maar nog nooit met 12v, door de wijze om te verbinden lijkt dit wat moeilijker!!

Bedankt
Groeten
Lego12vFan
Mijn Lego kanaal op YT // My Lego channel on YT (Enkel // Only 12v)
https://www.youtube.com/user/Lego12vFan
Mijn Facebook pagina // My Facebook page:
https://www.facebook.com/Lego12vFan
-- Bedankt voor de 200 abonnees // Thanks for the 200 SUBS

BillytheKid
super special
super special
Berichten: 351
Lid geworden op: 17-01-2013 22:20
Contacteer:

Bericht door BillytheKid » 21-01-2016 00:39

Je hoeft niks te onderbreken, alleen op strategische punten meerdere trafo's aansluiten. Wel de trafo's zelfde kant opdraaien, anders werken ze elkaar tegen. Voltage blijft gelijk.
Probleem met 12v is, hoe verder de trein van de trafo contact is, des te zwakker het voltage wordt. Seinpalen onderbreekt ook een goede stroomvoorziening.
Kunst is om alles zodanig aan te sluiten dat er min. verlies van voltage is op gehele baan, zodat snelheid erin blijft.

Probleem geldt zelfde de afstandbedieningen. Heb de mijne niet voor niets in rijen opegbouwd :eek: .

Wilchry
super
super
Berichten: 195
Lid geworden op: 17-02-2010 20:57
Contacteer:

Bericht door Wilchry » 21-01-2016 22:02

Als je secties wilt maken moet je de stroomrails onderbreken. Dit kan dmv de speciale stroomrails die bij de seinen zit.
Een andere methode is om op de plaats waar je een stekkertje in de stroomrails kunt steken deze door te zagen. Het hoeft maar aan 1 kant.

laurenz8400
super
super
Berichten: 174
Lid geworden op: 09-09-2012 13:11
Contacteer:

Bericht door laurenz8400 » 22-01-2016 20:45

Heb daar ook al zitten aan denken Wilchry!

2 kanten zullen nodig zijn, want per sectie zou een transfo komen!

Bedankt voor de antwoorden

Laurenz
Mijn Lego kanaal op YT // My Lego channel on YT (Enkel // Only 12v)
https://www.youtube.com/user/Lego12vFan
Mijn Facebook pagina // My Facebook page:
https://www.facebook.com/Lego12vFan
-- Bedankt voor de 200 abonnees // Thanks for the 200 SUBS

PeterHaga
active
active
Berichten: 12
Lid geworden op: 27-01-2016 13:32
Contacteer:

Secties bouwen in 12V

Bericht door PeterHaga » 10-02-2016 15:38

Heb het precies zo uitgevoerd zo als Billy al eerder omschrijft.

Eerst alles aangesloten op 1 trafo.
Vervolgens ben ik met een trein gaan rijden.
Daar waar ik geen stroom meer had, heb ik een trafo aangesloten.

BillytheKid
super special
super special
Berichten: 351
Lid geworden op: 17-01-2013 22:20
Contacteer:

Bericht door BillytheKid » 10-02-2016 17:26

@ PeterHaga: Jij snapt het :eek: .

Werken met 12v is niet zo heel moeilijk. Althans je hoeft het niet zo moeilijk te maken dan het is. Natuurlijk is digitaal mooi, maar vind de draden'bende' nu al erg genoeg. Dan nog maar te zwijgen over de kosten extra elektronica.....

Rik85
beginner
beginner
Berichten: 3
Lid geworden op: 05-04-2016 19:22
Contacteer:

Bericht door Rik85 » 05-04-2016 23:10

Nu heb ik nog geen complete baan liggen, maar behalve extra trafo's wil extra contactpunten bij wissels/seinen soms erg fijn zijn weet ik nog uit mijn jeugd
12 volt blijft 12 Volt, maar seinen en wissels zijn slechte geleiders. Wissels op hun eigen punt dan.

peche
active
active
Berichten: 18
Lid geworden op: 01-03-2016 19:48
Contacteer:

Bericht door peche » 16-05-2016 21:15

Wist niet juist waar ik het moest posten, maar bij sommige layouts zie ik een stoppend spoor. Maar hoe kun je de trein dan terug laten rijden, als je 1 transfo en meerdere treinen hebt.

PeterHaga
active
active
Berichten: 12
Lid geworden op: 27-01-2016 13:32
Contacteer:

Bericht door PeterHaga » 17-05-2016 01:17

Dat kan door het gebruik van meerdere baanvakken met seinpalen.
Stel je hebt 1 ovaal rondje spoor met 1 wissel en doodlopend spoor en drie treinen. Je hebt dan twee baanvakken met sein nodig in het ovaal rondje spoor om 2 treinen te parkeren en je hebt een baanvak met sein nodig in stukje doodlopend spoor. De 2 seinen in het ovale rondje op rood, sein doodlopend spoor op groen en Trafo op achteruit.
Succes !

Multimat
beginner
beginner
Berichten: 9
Lid geworden op: 16-05-2013 19:59
Contacteer:

Bericht door Multimat » 13-02-2017 12:00

Ik heb het gewoon zo opgelost: ik heb 2 aparte secties gemaakt, met hun eigen trafo. Op 1 punt zijn 2 secties met elkaar verbonden via een zijspoor; vanuit beide secties kun je via een wissel naar dit zijspoor. In het midden van dit gemeenschappelijke zijspoor heb ik de geleider weggelaten. Je kunt dus vanaf beide secties wagons op het zijspoor zetten, maar de locs kunnen niet "oversteken" naar de andere sectie.

Plaats reactie

Terug naar “standaard duw&4.5v &12v trein//standard push&4.5v &12v trains ”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten