Lay-out van JJ

Hier alleen de dingen in plaatsen die gemaakt worden rond een project. Bv voor zwolle (Belug) voor layout thuis Place here only the things that are made around a topic. for example : for a club layout ore a layout at home

J.J.
super special
super special
Berichten: 519
Lid geworden op: 20-08-2011 17:45
Contacteer:

Bericht door J.J. » 12-10-2011 17:17

aronvw: Het station is nu even groot als wanneer ik de vorige had afgemaakt, hij heeft nu alleen 2 stationshallen ipv 1 grote. Misschien ga ik het ooit nog een keer proberen als ik meer stenen heb

Ben net weer even verder gegaan :D
Er liggen nu groene platen op de tafels en de buitenbaan heeft bij het station een extra baan gekregen voor de Maersk (net besteld) die nu lekker kan doordenderen

Afbeelding
http://www.brickshelf.com/gallery/JJG/T ... c13394.jpg

Afbeelding
http://www.brickshelf.com/gallery/JJG/T ... c13397.jpg

Afbeelding
http://www.brickshelf.com/gallery/JJG/T ... c13398.jpg

Even een vraagje:
Ik heb nu zowel een binnen als een buitenbaan, elke baan regel ik met een andere transformator. Kan ik de 2 banen dmv 2 wissels met elkaar verbinden en toch de 2 transformators gebruiken of gaat dit kortsluiting veroorzaken?

patje
Site Admin
Site Admin
Berichten: 18988
Lid geworden op: 28-09-2009 20:04
Contacteer:

Bericht door patje » 12-10-2011 20:09

dit gaat kortsluiting geven als de twee transfo's niet gelijk staan
(polariteit)..
met de 9 volt steken we klevertjes tussen en dan kan men wel de
2 transfo's verbinden... met de 12volt heb ik dat niet geprobeerd.

Ook moet je dan zeker zijn dat de 2 transfo's in dezelfde richting staan
want anders staat je motor te dansen, en weet de motor niet welke richting hij moet uitgaan... (zeer slecht voor de motor)

ik heb dit opgelost door middel van seinen
2 seinen geplaatst op elke transfo.

en als bijde seinen rood zijn kan de trein van de ene transfo
naar de andere, ook als beide seinen groen zijn.

Maar als de ene groen is en de andere rood, dat wil zeggen dat de
transfo's niet gelijk staan, dan kan er geen trein op..

ik weet het de kleur is niet logisch, maar het is maar zo dat het visueel zichtbaar is... en dat je zekerheid hebt..
:-o
één dag zonder lego, is een verloren dag!!!
website:
http://users.telenet.be/Patricks-legotr ... /index.htm
Afbeelding

J.J.
super special
super special
Berichten: 519
Lid geworden op: 20-08-2011 17:45
Contacteer:

Bericht door J.J. » 12-10-2011 21:11

hmmmm, kan ik wel gewoon 2 rails met stroompunten gebruiken? 1 voor de binnen- en 1 voor de buitenkant en dan deze 2 banen koppelen? Ben niet zo'n kenner op stroomgebied

patje
Site Admin
Site Admin
Berichten: 18988
Lid geworden op: 28-09-2009 20:04
Contacteer:

Bericht door patje » 12-10-2011 21:21

is niet moeilijk hoor...

om de trein te laten rijden, zet je de transfo open..
de treinrails staan dan onder stroom (middenrail) 12volt
met een plus en min kant op de midden rail
door de tranfo te veranderen, bv van voor naar achter (rijden)
verander je ook de stroom

wat + en - was
wordt - en +
juist omgekeerd...

wanneer je dus een 2de transfo zou aansluiten
en van de een staat hij op voor
en bij de andere staat hij op achter.

dan veroorzaakt hij kortsluiting
beiden moeten dus gelijk staan...

versta je dat een beetje
:sad:
één dag zonder lego, is een verloren dag!!!
website:
http://users.telenet.be/Patricks-legotr ... /index.htm
Afbeelding

J.J.
super special
super special
Berichten: 519
Lid geworden op: 20-08-2011 17:45
Contacteer:

Bericht door J.J. » 13-10-2011 20:24

Ja dat snap ik, dat risico is me iets te groot met opletten enzo ;)

Als ik die binnen- en buitenbaan met elkaar koppel kan ik dan wel 2 geleiders gebruiken, voor elke baan 1 welke op dezelfde trafo is aangesloten, of is er dan ook kans op kortsluiting?

Wilchry
super
super
Berichten: 196
Lid geworden op: 17-02-2010 20:57
Contacteer:

Bericht door Wilchry » 13-10-2011 21:59

J.J. schreef:Als ik die binnen- en buitenbaan met elkaar koppel kan ik dan wel 2 geleiders gebruiken, voor elke baan 1 welke op dezelfde trafo is aangesloten, of is er dan ook kans op kortsluiting?
Dit snap ik niet.

patje
Site Admin
Site Admin
Berichten: 18988
Lid geworden op: 28-09-2009 20:04
Contacteer:

Bericht door patje » 13-10-2011 22:05

normaal gezien kan je een groot aantal rails aan een transfo hangen
in jou geval 2x 2,5x2,5 dat mag geen probleem zijn..

Bij mij is dat 7x5 meter groot.... en alles werkte perfect..

dus als beide cirkels aan een tranfo hangen mag dat geen probleem zijn...
alleen.... hoe meer treinen er zullen op rijden, hoe trager de max snelheid zal zijn...
:-o
één dag zonder lego, is een verloren dag!!!
website:
http://users.telenet.be/Patricks-legotr ... /index.htm
Afbeelding

Wilchry
super
super
Berichten: 196
Lid geworden op: 17-02-2010 20:57
Contacteer:

Bericht door Wilchry » 13-10-2011 22:31

Je kunt ook op verschillende punten op de baan een aansluiting maken rechtstreeks van af de trafo dmv een dikkere kabel. Het spanningsverlies is dan minder.

Razcal
active
active
Berichten: 23
Lid geworden op: 06-10-2011 21:53
Contacteer:

Bericht door Razcal » 14-10-2011 11:18

Volgens mij kan je gewoon beide sporen op dezelfde trafo laten rijden. Ik heb ook 2 sporen met 2 treinen op één trafo. Je ziet alleen het vermogen (snelheid met dezelfde hoeveelheid output) van de trein afnemen wanneer ze beide tegelijk rijden.

Wel even zorgen dat de kabels gelijk zijn aangesloten wanneer ze op hetzelfde spoor rijden anders rijden beide treinen een andere kant op en kunnen ze botsen.

J.J.
super special
super special
Berichten: 519
Lid geworden op: 20-08-2011 17:45
Contacteer:

Bericht door J.J. » 14-10-2011 13:02

Ik zal het even anders opschrijven :lol:

Dit heb ik nu: 2 aparte banen die zijn aangesloten op 1 en dezelfde trafo. Dus je zet de trafo aan en op alle 2 de banen gaat een trein rijden.

Nu wil ik die 2 banen aan elkaar koppelen, het enig wat ik dan moet doen is 2 wissels tussen de banen zetten. De vraag is of dat goed gaat of dat de punten waar de stroom op de baan wordt gezet voor kortsluiting kunnen zorgen.

Ik wil het stroomverlies juist beperken zodat als er meerdere treinen rijden de snelheid niet in elkaar zakt. Volgens Wilchry kan dat dus geen kwaad.

Ik hoop dat het nu wat duidelijker is :???:

Plaats reactie

Terug naar “project ”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast